Radiológia

(ultrahang, mammográfia)

A MES Kft Radiológiai tevékenysége az ultrahang és mammográfia területét öleli át.

Jó képzett, hosszú évek óta intézetünkben dolgozó szakembergárda végzi a magas színvonalú kismedencei, hasi, nyaki, emlő UH, valamint a mammográfiás vizsgálatokat.

Pácienseink részben komplex szűrővizsgálat részeként, részben pedig panasz miatti egyéni kezdeményezéssel fordulnak hozzánk. Folyamatos képzéssel és minőségi gépparkkal igyekszünk a legmagasabb szintű minőségben végezni munkánkat a hasi, ér, lágyrész ultrahang és komplex emlővizsgálat terén.

A fejlett digitális technikával végzett mammográfiás felvételekkel könnyebb az elváltozások értékelése, determinálása. Minden esetben komplex vizsgálatot végzünk, a mammográfia kiegészül fizikális, tapintásos és ultrahang vizsgálattal is.

Pácienseinket minden esetben tájékoztatjuk szükséges -e további és milyen típusú kiegészítő vizsgálat a diagnózis pontosabb meghatározásához, vagy mikor javasolt kontroll.

Vizsgálatainkat új környezetben megújult gépparkkal végezzük visszatérő és újonnan érkező pácienseink megelégedésére.

 

Hogyan lehet vizsgálatot kérni?

A vizsgálat elvégzéséhez időpontot kell kérni a weboldalon, vagy telefonon.

Van kockázata?

A mammográfiás képalkotás alacsony energiájú ionizáló sugárzással történik, ezért csak kismértékű sugárkockázat van.

Milyen időközönként ajánlott?

1-2 évenként (életkortól és rizikófaktoroktól függően), illetve panasz vagy a kontrollvizsgálatok igénye szerint.

Mennyi ideig tart?

Átlagosan 5 perc.

Fájdalommal jár?

Az emlők összenyomása járhat enyhe kellemetlenséggel, fájdalommal.

Kik az érintettek?

A 45 és 65 év közötti nők automatikusan behívót kapnak kétévente mammográfiás vizsgálatra, ennél gyakrabban nem indokolt a problémamentes lakosság szűrése. A kor előrehaladtával nő a mellrákban való megbetegedés kockázata, ezért attól függetlenül, hogy behívót már nem kapnak, a 65 év feletti nőknek évente szűrővizsgálatra kell menniük háziorvosi beutalóval, amit saját maguknak kell kérni.

Mikor nem ajánlott a mammográfia vizsgálat elvégzése?

A vizsgálatnak abszolút ellenjavallata nincs, azonban terhesség alatt, szoptatás során, illetve közvetlenül menstruáció előtt nem ajánlott az elvégzése.

Kik a legveszélyeztetettebbek?

  • Az emlődaganat magas halálozási aránya miatt jobb minél hamarabb felismerni a rákot. A kisebb elváltozások még nem tapinthatók, azonban a mammográfia során már kimutatható. Különösen veszélyeztetettek azok a nők, akiknek a családjában már előfordult emlőrák, ha más típusú daganatos megbetegedésben már érintettek voltak, ha egészségtelen életmódot folytatnak, elsősorban dohányoznak, illetve ha bármiféle gyanús jelet tapintanak vagy észlelnek a mellükben. Tudjon meg többet! Mellrák, emlőbetegségek.

Amennyiben a vizsgálat során eltérést találtak további vizsgálatokra hívják be a beteget. Amennyiben valamilyen gyanú van emlőrákra, úgy korábbi életkorban is lehetőség van a vizsgálat elvégzésére.

A szűrővizsgálat országos bevezetése óta jelentősen csökkent az emlőrák miatti halálozás aránya.

 

Képalkotó diagnosztikai vizsgálatok:

Ultrahang vizsgálatok:

  • Emlő
  • Hasi
  • Ízületi
  • Pajzsmirigy
  • Carotis doppler (nyaki erek ultrahangos vizsgálata)

Biztonságban a nap 24 órájában!