Nőgyógyászat

A nőgyógyászati vizsgálat a szeméremtest, a hüvely, a méh, illetve a petefészkek vizsgálatából, valamint a méhnyak szűrésből (citológia) áll. A páciens kérésére a szakorvos elvégzi az emlők fizikális vizsgálatát is, melynek során áttapintja az emlőket, valamint a hónaljban található nyirokcsomókat.

Női problémák okának felderítéshez a legtöbb esetben nőgyógyászati szakvizsgálat mellett laboratóriumi vizsgálatok is szükségesek. Klinikáinkon elérhető laborvizsgálati csomagjainkat úgy állítottuk össze, hogy mind a korai felismerésben, mind a panasz okának feltárásában hatékony segítséget nyújtsanak.
A nőgyógyászati vizsgálat során a nőgyógyász szakorvos először kötetlen beszélgetés keretében felveszi a kórelőzményt, ezt követően kerül sor a fizikális vizsgálatra. Ennek során eszközzel (ún. kacsával) feltárja a hüvelyt, majd hüvelyi ultrahang vizsgálatot végez, illetve mintát vesz a méhnyak szűréshez (citológia).

A vizsgálat során a panasz függvényében sor kerülhet egyéb szűrésekre is, pl. mintavétel a méhnyakról, a hüvelyváladékból a hüvelyváladék kenet mikroszkópos vizsgálatához. Daganat vagy endometriózis gyanú esetén, a belső női nemi szervek kétkezes vizsgálata, azaz a bimanuális vizsgálat is szükséges lehet, melyet egyrészt a hüvely és a has felől, valamint a végbélen keresztül végez a nőgyógyász.

A hüvelyi ultrahang a méh elhelyezkedéséről, nagyságáról, szerkezetéről ad pontos képet. A nőgyógyász szakorvos a vizsgálat során a zselével bevont vizsgálófejet finoman becsúsztatja a hüvelybe, majd a fej mozgatásával a teljes kismedencei szervek láthatóvá válnak. A tapintásos emlővizsgálat során a nőgyógyász a mell, valamint a hónalj tájékon található eltéréseket vizsgálja. A mellek áttapintását csak a páciens kérésére végzi el a szakorvos. Abban az esetben, ha elváltozást tapasztal, ultrahang vizsgálatot, illetve mammográfiás vizsgálatot javasol.

A méhnyakrák szűrés (cytologia) során a hüvely feltárását követően, a nőgyógyász a méhszáj felszínéről, valamint a méhnyakcsatorna kezdeti szakaszáról sejtvételi eszköz segítségével váladék mintát (kenetet) vesz, melyet egy tárgylemezre visz fel. A kapott sejtmintát a későbbiekben a citopatológus szakember mikroszkópos vizsgálatnak veti alá, majd kiértékeli. Az esetleges kóros állapotokra a kenetben található hámsejtek elváltozásaiból lehet következtetni.

Biztonságban a nap 24 órájában!